Mesleki Yeterlilik Merkezi Logosu  Türkak Logosu   Helal Akreditasyon Kurumu Logosu

Helal Kesim Personeli Kasap (Kanatlı Hayvan Kesimi)

Firmamızın Yürütüğü Helal Personel Belgelendirme Hizmetleri - Helal Kesim Personeli Kasap (Kanatlı Hayvan Kesimi)
Ana Sayfa Hizmetler Helal Personel Belgelendirme

Helal Kesim Personeli Kimdir ?
(Kanatlı Hayvan Kesimi)


Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yayınlanan Tehlikeli Ve çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik gereğince; Her türlü canlı hayvanın kesilmesi, işlenmesi, ambalajlanması, sakatat tesislerindeki işleri yapan personeller yetkinliklerini belgeleyen bir mesleki eğitim belgesine sahip olmak zorundadır.

Ayrıca tüm sektörlerde OIC/SMIIC standardları kapsamında hayvansal kökenli bir gıdanın veya hammaddenin helal olması için helal hayvanlardan elde edilmesi ve bu helal hayvanın helal kesim şartlarının yerine getirilerek kesim işleminin gerçekleştirilmiş olması şart koşulmaktadır. Bu kapsamda helal kesim işlemlerinin helal kesim konusunda yetkin olduğu kanıtlanmış bir kasap tarafından gerçekleştirilmesi OIC/SMIIC 1:2019 standardında bir şart olarak belirlenmiştir. ülkemizde 7060 sayılı kanun uyarınca helal üretimin/hizmetin  Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş bir kurum tarafından yapılacak tetkik ile sertifikalandırılmak zorundadır.

Bu kapsamda ilgili yasal düzenlemelere ek olarak, Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi  helal üretim/hizmet sunan işletmelerin ilgili bölümünde görev yapan personellerinin OIC/SMIIC 1:2019 standardı kapsamında bu belgeye sahip olması zorunludur. 

Neden Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi Almalıyım?

Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi, bir personelin mesleğe ilişkin yetkinliklere sahip olduğunu, helal kesim yöntemleri ve İslami usullerine uygun şekilde kesim işlemlerini gerçekleştirme becerisininin ve bilgisinin olduğunu doğrulayan bir belgedir. Bu belgeye sahip olarak;

  1. Yasal Uyum: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yayınlanan Tehlikeli Ve çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik gerekliliklerini sağlamış olacaksınız.
  2. OIC/SMIIC 1:2019 Standardına Uygunluk: OIC/SMIIC 1:2019 Standardının gerekliliklerini sağlayarak helal belgeli üretim yapan tesislerde görev yapma gerekliliklerine sahip olmuş olacaksınız.
  3. Dini ve Kültürel Hassasiyet: İslami inanca sahip bireyler, yiyecek ve içeceklerinin helal olmasını önemserler. Helal kesim, bu hassasiyeti gözeterek et tüketimi sağlar. Helal kesim kasap görevlileri, müşterilere dini ve kültürel açıdan uygun ürünler sunma konusunda sorumluluk taşırlar.
  4. Müşteri Güveni: Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi sahip olmak, müşterilere sunulan et ürünlerinin gerçekten İslami usullere uygun bir şekilde hazırlandığını gösterir. Bu da müşteri sadekati ve müşterilerin güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
  5. Profesyonellik ve Uzmanlık: Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi, kişinin kesim teknikleri konusunda uzmanlaştığını ve bu alanda profesyonel olduğunu gösterir. Bu da işverenler için, işe alım süreçlerinde ve personel değerlendirmelerinde avantaj sağlar..
  6. Hijyen ve Gıda Güvenliği: Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi almak için gereken eğitimler, hijyen ve gıda güvenliği konularını da içerir. Bu sayede etlerin doğru bir şekilde işlenmesi, saklanması ve sunulması sağlanır, böylece tüketicilerin sağlığına verilen önem gösterilmiş olur.
  7. İş Fırsatları: Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi sahip olmak, bu alandaki iş fırsatlarını artırabilir. özellikle helal gıda sektöründe çalışan işletmeler, OIC/SMIIC 1:2019 standardı gereklilikleri doğrultusunda belgeli personelleri çalıştırmakla yükümlüdür.

Sonuç olarak, Neden Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi  alarak yasal ve müşteri talepleri gereksinimlerine uygun hizmet sunma yetkinliğini gösterirsiniz, hem de iş fırsatlarını genişletirsiniz.

 
Başvuru İçin Mezuniyet ve Eğitim ön Şartları Nedir?

Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi belgelendirme programı kapsamında bir mezuniyet ve ön eğitim şartı bulunmamaktadır.

Belgelendirme Programı Kapsamında Hangi Eğitimler Düzenlenmektedir?

Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi  başvuru şartlarını taşıyarak başvuru yapmış adaylar,  belgelendirme programı kapsamında düzenlenen aşağıdaki eğitimlere katılmak zorundadır.

  • OIC/SMIIC Kılavuzları Temel Eğitimi Kazanımı [4 saat]
  • Helal Kesim Temel Eğitimi Kazanımı [ 2 saat]
  • Hijyen Gereklilikleri Eğitimi Kazanımları [ 8 saat]

Bu eğitim programlarını tamamlayan adaylar belgelendirme sınavlarına katılmaya hak kazanırlar. Eğitimler online platformlar üzerinden online olarak düzenlenmektedir. Eğitim içerikleri aşağıdaki tabloda Belgelendirme Programı Kapsamında Düzenlenecek Olan Eğitim İçeriği başlığı altında yer almaktadır.

 Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesinin Resmi Geçerliliği Ve Uluslararası Tanınırlığı Varmıdır?

7060 sayılı kanun 1. Maddesi uyarınca ; “(1) Helal Akreditasyon Kurumu, Türkiye’de helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek üzere yetkili tek kurum olup, başka hiçbir tüzel ya da gerçek kişi Helal Akreditasyon Kurumunun görev alanına giren hususlarda faaliyette bulunamaz, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite edemez, helal akreditasyonla ilgili doğrudan veya dolaylı olarak hizmet sunumuna yönelik beyanda bulunamaz.”  Bu doğrultuda HAK helal alanında personel belgelendirme faaliyetleri yüretecek kuruluşları akredite edecek tek yetkili kuruluştur Helal Kesim Personeli olarak sahip olacağınız yetkinlik belgesi, Helal Akreditasyon Kurumu akreditasyonuna sahip bir belge olup bu alanda resmi geçerliliğe sahip tek belgedir.

Helal Akreditasyon Kurumu belgelendirme standardları olarak  57 müslüman ülkenin oluşturduğu İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bulunan İslam ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü OIC/SMIIC standardlarını kullanmaktadır.  Merkezi Suudi Arabistanın Cidde şehrinde  bulunan ve dünya genelinde neredeyse bütün müslüman ülkelerin üye olduğu  İslam İşbirliği Teşkilatı kuruluşu olan OIC/SMIIC standardları sahip olduğunuz belgenin uluslararası tanınırlığını en üst seviyeye taşımaktadır.

 Sınav Bilgileri
Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi) Belgesi almak isteyen adaylar aşağıdaki tabloda yer alan konularda mülakat ve uygulama sınavına girerek başarılı olmalıdır. Tüm birimleri başarı ile tamamlayan adaylara yetkinlik belgesi düzenlenir. Belli bölümlerden başarılı olamayan adaylara, talep etmeleri durumunda, başarılı oldukları birimlerle ilgili bir yazı verilir.

Adayların yatırdıkları ücrete karşılık toplam 2 sınav hakkı bulunmakta olup, bu haklarında belge alama hak kazanamayan adaylar, talep etmesi durumunda sadece başarısız olduğu bölümden ücreti karşılığında tekrar sınavlara katılabilir.

Belge Geçerlilik Süresi
Belge geçerlilik süresi üç (3) yıldır.

Helal Kesim Personeli (Kasap;Kanatlı Hayvan Kesimi)

Mesleki Yetkinlik Biriminin Adı

Helal Kesim Personeli (Kasap;Kanatlı Hayvan Kesimi)

Helal Kesim Personeli (Kasap;Kanatlı Hayvan Kesimi) Meslek Tanımı

İslami usullere uygun olarak, gerekli iş sağlığı ve güvenliği, çevre, kalite, gıda güvenirliği ve hayvan refahını koruma gereklilikleri çerçevesinde, veteriner hekim kontrolünde; kanatlı hayvan kesimi, et ve sakatat hazırlığı, makine ve ekipmanların temizlik ve kontrolleri işlemlerini gerçekleştiren nitelikli kişidir.

Başvuru İçin Mezuniyet Şartları

 Bir mezuniyete sahip olmak, ön şart olarak aranmaz.

Başvuru İçin Eğitim ön Şartları

Hususi bir standard/normatif doküman eğitimi ön şart olarak aranmaz.

Başvuru İçin Saha Tecrübesi Şartları

Başvuru için saha tecrübesi şartı aranmaz.   

İlk Belgelendirme, Kapsam Genişletme ve Daraltma, Yenileme ve Geçiş, Askıya Alma ve Geri çekme Şartları

İlk belgelendirme adayın belge kararı verilmesi sonrasında gerçekleştirilir Belge yenileme şartlarını sağlayan Helal Kesim Personeli (Kasap; Kanatlı Hayvan Kesimi)  başvurması ve gerekli şartları sağlaması durumunda belge yenileme işlemi gerçekleştirilir. Adayın belge yenileme işlemi, belgelendirilme tarihinden 36 ay sonra gerçekleştirilir. Aday aşağıda tanımlanan belge yenileme şartlarını sağladığını kanıtlayan dokümanlar ile 30. ay ve 36. ay arasında belgelendirme kuruluşuna başvuru yaparak, belge yenileme talebinde bulunabilir. Doğal afet, sağlık mazeretleri vb. özel durumlarda, aday 36 ay sonunda istenen tetkik şartları sağlanamadığı takdirde, adaya 12 ay ek süre tanınır.

 Aday belge yenileme için, aşağıda tanımlı olan Profesyonel Gelişimin Doğrulanması şarını sağlanmalıdır.

·         Standartlardaki, yasal gerekliliklerdeki ve/veya ilgili sektörel uygulamalardaki yeni unsurları içerecek şekilde 8 saat süreli eğitim almış olmak.

Belge yenileme kararı, adayın belge yenileme şartlarını yerine getirildiğini inceleyerek onaylayan, değerlendirici ölçütlerini sağlayan bir karar verici tarafından gerçekleştirilir.

Aşağıdaki durumlarda belgelendirme, askıya alınır:

·         Belgelendirilen kişinin, kendisi ile yapılan belgelendirme sözleşmesine uygun olmayacak şekilde belgelendirme marka/logolarını veya belgeyi hatalı olarak kullandığının tespit edilmesi,

·         Belgeli kişinin kişisel bilgilerinde değişiklik olması halinde bu bilgileri PBK ya zamanında iletmemesi,

Aşağıdaki durumlarda belgelendirme, geri çekilir:

·         Belgenin, sahibi olan kişi dışında kişilerce kullanılması,

·         PBK tarafından belirlenen belgelendirme şartlarına uyulmaması,

·         Belgelendirilen kişinin belgeyi, kapsamda belirtilenden farklı alanlarda, yanıltıcı ve haksız kullanması sonucu,

·         Belgelendirilen kişinin belge üzerinde tahrifat yapması sonucu,

Mülakat  Sınavı (MS)

Mülakat Sınav Sorularının Kapsadığı Konular şu şekildedir:

·         OIC/SMIIC Helal Standartları ve Kılavuzları (OIC/SMIIC 1:2019)

·         Helal Kesim Temel Eğitimi Kazanımları

·         Hijyen Gereklilikleri

Mülakat sınavları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Mülakat sınavda adayın en az %70 başarı sağlaması esastır.

Uygulama Sınavı (US)

Uygulama Sınav Sorularının Kapsadığı Konular şu şekildedir:

Uygulama sınavında adaydan kendisine verilen performans senaryosuna uygun olarak elle veya otomotik bir kesim işlemi gerçekleştirmesi istenir. Aday görevini yerine getirirken aşağıdaki gereklilikleri sağlayacak şekilde bir performans sergilemelidir;

·         OIC/SMIIC Helal Standartları ve Kılavuzları (OIC/SMIIC 1:2019)

·         Helal Kesim Temel Eğitimi Kazanımları

·         Hijyen Gereklilikleri

Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari % 70 başarı göstermesi gerekir.

Belgelendirme Programı Kapsamında Düzenlenecek Olan Eğitim İçeriği

Adayın aşağıda tanımlanan tüm eğitimleri eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir.  Zorunlu eğitimleri tamamlayan adaylar, sınavlara katılmaya hak kazanırlar.

Zorunlu Eğitimler:

OIC/SMIIC Kılavuzları Temel Eğitimi Kazanımı [4 saat]:

·         OIC/SMIIC 1:2019 Temel eğitimi

OIC/SMIIC 1:2019 Standardı hakkında bilmesi, yapması ve uygulaması gereken bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlamak

Helal Kesim Temel Eğitimi Kazanımı [ 2 saat]:

  • İSG ve acil durum talimatları
  • Kesim alanı kontrolü ve hijyen şartları
  • Kullanılan alet, makine ve ekipmanların uygunluğu
  • İş planlaması
  • İş süreçlerinin kayıtları
  • İş süreçlerinde gıda hijyeni kuralları
  • Kesim öncesi ön hazırlıklar
  • Kritik kontrol noktalarının kontrolü
  • Kesilecek hayvanın kontrolleri
  • Kesilecek hayvanı, kesim alanına yönlendirme
  • Helal Kesim Şartları (Mekanik Kesim/Elle Kesim)
  • Helal ürün kurallarına göre parçalama, depolama ve taşıma
  • Kesim sonrası temizlik ve atık kontrolü işlemleri

Hijyen Gereklilikleri Eğitimi Kazanımları [8 saat]:

  • Kişisel hijyen ve kişisel temizlik
  • İşyerlerinde hijyenin önemi
  • İşyeri ortamlarının temizliği
  • Dezenfeksiyon
  • İşyerlerinde kullanılan alet ve ekipmanların temizliği
  • Risk gruplarına göre gıdalar
  • Gıda güvenliği, gıdaların muhafaza koşulları
  • Gıda kaynaklı hastalıklar
  • Zoonotik hastalıklar
  • Mutfak kuralları
  • Zehirlenmeler, mikroorganizmalar
  • Gıda Ve Su Sektöründe Bulaşıcı Hastalıklar
  • Gıda Ve Su Sektöründe Bulaşıcı Hastalıklara Yönelik Koruyucu Yaklaşımlar
  • Hijyen Eğitimine İlişkin Yasal Durum

HELAL AKREDİTESYON KURUMU yetkisi kapsamında Helal Sertifikası ve detaylı bilgi talepleriniz için lütfen helal belgelendirme ön başvurusu yapınız.

HEMEN BAŞVUR

 

Meyem - Yetkili Mesleki Yeterlilik Merkezi ve Belgelendirme Kuruluşudur