Mesleki Yeterlilik Merkezi Logosu  Türkak Logosu   Helal Akreditasyon Kurumu Logosu

Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi

Firmamızın Yürütüğü Helal Personel Belgelendirme Hizmetleri - Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi
Ana Sayfa Hizmetler Helal Personel Belgelendirme

HELAL KESİM PERSONELİ (KASAP: REYON GÖREVLİSİ) KİMDİR ?


 Helal Kesim Kasap (Reyon Görevlisi) Belgesi

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yayınlanan Tehlikeli Ve çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik gereğince; Her türlü canlı hayvanın kesilmesi, işlenmesi, ambalajlanması, sakatat tesislerindeki işleri yapan personeller yetkinliklerini belgeleyen bir mesleki eğitim belgesine sahip olmak zorundadır.

Ayrıca tüm sektörlerde OIC/SMIIC standardları kapsamında hayvansal kökenli bir gıdanın veya hammaddenin helal olması için helal hayvanlardan elde edilmesi ve bu helal hayvanın helal kesim şartlarının yerine getirilerek kesim işleminin gerçekleştirilmiş olması şart koşulmaktadır. Bu kapsamda helal kesim işlemlerinin helal kesim konusunda yetkin olduğu kanıtlanmış bir kasap tarafından gerçekleştirilmesi OIC/SMIIC 1:2019 standardında bir şart olarak belirlenmiştir. ülkemizde 7060 sayılı kanun uyarınca helal üretimin/hizmetin  Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş bir kurum tarafından yapılacak tetkik ile sertifikalandırılmak zorundadır.

Bu kapsamda ilgili yasal düzenlemelere ek olarak, Helal Kesim Kasap (Reyon Görevlisi) Belgesi helal üretim/hizmet sunan işletmelerin ilgili bölümünde görev yapan personellerinin OIC/SMIIC 1:2019 standardı kapsamında bu belgeye sahip olması gerekmektedir.  

Neden Helal Kesim Kasap (Reyon Görevlisi) Belgesi Almalıyım?

 Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi Belgesi, bir personelin mesleğe ilişkin yetkinliklere sahip olduğunu, helal kesim yöntemleri ve İslami usullerine uygun şekilde et ve et ürünleri işleme becerisininin ve bilgisinin olduğunu doğrulayan bir belgedir. Bu belgeye sahip olarak;

  1. Yasal Uyum: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yayınlanan Tehlikeli Ve çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik gerekliliklerini sağlamış olacaksınız.
  2. OIC/SMIIC 1:2019 Standardına Uygunluk: OIC/SMIIC 1:2019 Standardının gerekliliklerini sağlayarak helal belgeli üretim yapan tesislerde görev yapma gerekliliklerine sahip olmuş olacaksınız.
  3. Dini ve Kültürel Hassasiyet: İslami inanca sahip bireyler, yiyecek ve içeceklerinin helal olmasını önemserler. Helal kesim, bu hassasiyeti gözeterek et tüketimi sağlar. Helal kesim kasap reyon görevlileri, müşterilere dini ve kültürel açıdan uygun ürünler sunma konusunda sorumluluk taşırlar.
  4. Müşteri Güveni: Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi Belgesine sahip olmak, müşterilere sunulan et ürünlerinin gerçekten İslami usullere uygun bir şekilde hazırlandığını gösterir. Bu da müşteri sadekati ve müşterilerin güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
  5. Profesyonellik ve Uzmanlık: Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi Belgesi, kişinin kesim teknikleri konusunda uzmanlaştığını ve bu alanda profesyonel olduğunu gösterir. Bu da işverenler için, işe alım süreçlerinde ve personel değerlendirmelerinde avantaj sağlar..
  6. Hijyen ve Gıda Güvenliği: Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi Belgesi almak için gereken eğitimler, hijyen ve gıda güvenliği konularını da içerir. Bu sayede etlerin doğru bir şekilde işlenmesi, saklanması ve sunulması sağlanır, böylece tüketicilerin sağlığına verilen önem gösterilmiş olur.
  7. İş Fırsatları: Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi Belgesine sahip olmak, bu alandaki iş fırsatlarını artırabilir. özellikle helal gıda sektöründe çalışan işletmeler, OIC/SMIIC 1:2019 standardı gereklilikleri doğrultusunda belgeli personelleri çalıştırmakla yükümlüdür.

Sonuç olarak, Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi Belgesi alarak yasal ve müşteri talepleri gereksinimlerine uygun hizmet sunma yetkinliğini gösterirsiniz, hem de iş fırsatlarını genişletirsiniz.

 
Başvuru İçin Mezuniyet ve Eğitim ön Şartları Nedir?

Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi Belgesi belgelendirme programı kapsamında bir mezuniyet ve ön eğitim şartı bulunmamaktadır.

Belgelendirme Programı Kapsamında Hangi Eğitimler Düzenlenmektedir?

Helal Kesim Kasap (Reyon Görevlisi) Belgesi başvuru şartlarını taşıyarak başvuru yapmış adaylar,  belgelendirme programı kapsamında düzenlenen aşağıdaki eğitimlere katılmak zorundadır.

  • OIC/SMIIC Kılavuzları Temel Eğitimi Kazanımı [En az 4 saat]
  • Helal Kesim Reyon Görevlisi Temel Eğitimi Kazanımları[En az 2 saat]
  • Hijyen Gereklilikleri Eğitimi Kazanımları[En az 8 saat]

Bu eğitim programlarını tamamlayan adaylar belgelendirme sınavlarına katılmaya hak kazanırlar. Eğitimler online platformlar üzerinden online olarak düzenlenmektedir. Eğitim içerikleri aşağıdaki tabloda Belgelendirme Programı Kapsamında Düzenlenecek Olan Eğitim İçeriği başlığı altında yer almaktadır.

Helal Kesim Kasap (Reyon Görevlisi) Belgesinin Resmi Geçerliliği Ve Uluslararası Tanınırlığı Varmıdır?

7060 sayılı kanun 1. Maddesi uyarınca ; “(1) Helal Akreditasyon Kurumu, Türkiye’de helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek üzere yetkili tek kurum olup, başka hiçbir tüzel ya da gerçek kişi Helal Akreditasyon Kurumunun görev alanına giren hususlarda faaliyette bulunamaz, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite edemez, helal akreditasyonla ilgili doğrudan veya dolaylı olarak hizmet sunumuna yönelik beyanda bulunamaz.”  Bu doğrultuda HAK helal alanında personel belgelendirme faaliyetleri yüretecek kuruluşları akredite edecek tek yetkili kuruluştur.  Helal Kesim Kasap (Reyon Görevlisi) olarak sahip olacağınız yetkinlik belgesi, helal akreditasyon kurumu akreditasyonuna sahip bir belge olup bu alanda resmi geçerliliğe sahip tek belgedir.

Helal Akreditasyon Kurumu belgelendirme standardları olarak  57 müslüman ülkenin oluşturduğu İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bulunan İslam ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü OIC/SMIIC standardlarını kullanmaktadır.  Merkezi Suudi Arabistanın Cidde şehrinde  bulunan ve dünya genelinde neredeyse bütün müslüman ülkelerin üye olduğu  İslam İşbirliği Teşkilatı kuruluşu olan OIC/SMIIC standardları sahip olduğunuz belgenin uluslararası tanınırlığını en üst seviyeye taşımaktadır.

Sınav Bilgileri
Helal Kesim Kasap (Reyon Görevlisi) Belgesi almak isteyen adaylar aşağıdaki tabloda yer alan konularda mülakat ve uygulama sınavına girerek başarılı olmalıdır. Tüm birimleri başarı ile tamamlayan adaylara yetkinlik belgesi düzenlenir. Belli bölümlerden başarılı olamayan adaylara, talep etmeleri durumunda, başarılı oldukları birimlerle ilgili bir yazı verilir.
Adayların yatırdıkları ücrete karşılık toplam 2 sınav hakkı bulunmakta olup, bu haklarında belge alama hak kazanamayan adaylar, talep etmesi durumunda sadece başarısız olduğu bölümden ücreti karşılığında tekrar sınavlara katılabilir.

Belge Geçerlilik Süresi
Belge geçerlilik süresi üç (3) yıldır.

HELAL KESİM PERSONELİ (KASAP: REYON GÖREVLİSİ)

Mesleki Yetkinlik Biriminin Adı

Helal Kesim Personeli (Kasap: Reyon Görevlisi)

Helal Kesim Personeli (Kasap: Reyon Görevlisi)  Meslek Tanımı

İslami usullere uygun olarak, , iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak, kalite güvencesi içerisinde ve gıda güvenilirliği çerçevesinde; temin edilmiş parçalanmış karkas ve sakatatları,  türüne göre satış için hazır hale getiren, eti kullanım alanına göre işleyen, sakatatları satışa hazırlayan, et/et ürünleri/sakatat satışı yapan, makine ve ekipmanların periyodik bakımlarının yapılmasını sağlayan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişidir.

Başvuru İçin Mezuniyet Şartları

 

Bir mezuniyete sahip olmak, ön şart olarak aranmaz.

Başvuru İçin Saha Tecrübesi Şartları

Başvuru için saha tecrübesi şartı aranmaz.   

İlk Belgelendirme, Kapsam Genişletme ve Daraltma, Yenileme ve Geçiş, Askıya Alma ve Geri çekme Şartları

İlk belgelendirme adayın belge kararı verilmesi sonrasında gerçekleştirilir. Belge yenileme şartlarını sağlayan Helal Kesim Personeli (Kasap: Reyon Görevlisi), başvurması ve gerekli şartları sağlaması durumunda belge yenileme işlemi gerçekleştirilir. Adayın belge yenileme işlemi, belgelendirilme tarihinden 36 ay sonra gerçekleştirilir. Adayın belge yenileme işlemi, belgelendirilme tarihinden 36 ay sonra gerçekleştirilir. Aday aşağıda tanımlanan belge yenileme şartlarını sağladığını kanıtlayan dokümanlar ile 30. ay ve 36. ay arasında belgelendirme kuruluşuna başvuru yaparak, belge yenileme talebinde bulunabilir.

Aşağıda tanımlanan şartlardan birini taşıyan adaylar, kanıt dokümanları ile birlikte belge yenileme başvurusunda bulunabilir.

 Doğal afet, sağlık mazeretleri vb. özel durumlarda, aday 36 ay sonunda istenen tetkik şartları sağlanamadığı takdirde, adaya 12 ay ek süre tanınır.

 Aday belge yenileme için, aşağıda tanımlı olan Profesyonel Gelişimin Doğrulanması şarını sağlanmalıdır.

·         Standartlardaki, yasal gerekliliklerdeki ve/veya ilgili sektörel uygulamalardaki yeni unsurları içerecek şekilde 8 saat süreli eğitim almış olmak.

Belge yenileme kararı, adayın belge yenileme şartlarını yerine getirildiğini inceleyerek onaylayan, değerlendirici ölçütlerini sağlayan bir karar verici tarafından gerçekleştirilir.

 

Aşağıdaki durumlarda belgelendirme, askıya alınır:

·         Belgelendirilen kişinin, kendisi ile yapılan belgelendirme sözleşmesine uygun olmayacak şekilde belgelendirme marka/logolarını veya belgeyi hatalı olarak kullandığının tespit edilmesi,

·         Belgeli kişinin kişisel bilgilerinde değişiklik olması halinde bu bilgileri PBK ya zamanında iletmemesi,

Aşağıdaki durumlarda belgelendirme, geri çekilir:

·         Belgenin, sahibi olan kişi dışında kişilerce kullanılması,

·         PBK tarafından belirlenen belgelendirme şartlarına uyulmaması,

·         Belgelendirilen kişinin belgeyi, kapsamda belirtilenden farklı alanlarda, yanıltıcı ve haksız kullanması sonucu,

·         Belgelendirilen kişinin belge üzerinde tahrifat yapması sonucu,

 

Mülakat  Sınavı (MS)

Mülakat Sınav Sorularının Kapsadığı Konular şu şekildedir:

·         OIC/SMIIC Helal Standartları ve Kılavuzları (OIC/SMIIC 1:2019)

·         Helal Kesim Reyon Görevlisi Temel Eğitimi Kazanımları

·         Hijyen Gereklilikleri

Mülakat sınavları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Mülakat sınavda adayın en az %70 başarı sağlaması esastır.

Uygulama Sınavı (US)

Uygulama Sınav Sorularının Kapsadığı Konular şu şekildedir:

Uygulama sınavında adaydan kendisine verilen performans senaryosuna uygun olarak istenilen ürünleri hazırlaması ve sunması beklenir. Aday görevini yerine getirirken aşağıdaki gereklilikleri sağlayacak şekilde bir performans sergilemelidir;

·         OIC/SMIIC Helal Standartları ve Kılavuzları (OIC/SMIIC 1:2019)

·         Helal Kesim Reyon Görevlisi Temel Eğitimi Kazanımları

·         Hijyen Gereklilikleri

Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari % 70 başarı göstermesi gerekir.

Belgelendirme Programı Kapsamında Düzenlenecek Olan Eğitim İçeriği

Adayın aşağıda tanımlanan tüm eğitimleri eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir.  Zorunlu eğitimleri tamamlayan adaylar, sınavlara katılmaya hak kazanırlar.

Zorunlu Eğitimler:

OIC/SMIIC Kılavuzları Temel Eğitimi Kazanımı [En az 4 saat]:

·         OIC/SMIIC 1:2019 Temel eğitimi

OIC/SMIIC 1:2019 Standartı hakkında bilmesi, yapması ve uygulaması gereken bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlamak

 

Helal Kesim Reyon Görevlisi Temel Eğitimi Kazanımı[En az 2 saat]:

·         İş sağlığı ve güvenliği ve çevre güvenliği önlemleri.

·         İş Organizasyonu

·         Kalite ve gıda güvenliği

·         Büyükbaş/küçükbaş karkasların hazırlanması ve işlenmesi

·         Kanatlı hayvan etlerinin işlenmesi

·         Sakatatların hazırlanması

·         Reyon hazırlığı ve satış işlemleri

Hijyen Gereklilikleri Eğitimi Kazanımları[En az 8 saat]:

  • Kişisel hijyen ve kişisel temizlik
  • İşyerlerinde hijyenin önemi
  • İşyeri ortamlarının temizliği
  • Dezenfeksiyon
  • İşyerlerinde kullanılan alet ve ekipmanların temizliği
  • Risk gruplarına göre gıdalar
  • Gıda güvenliği, gıdaların muhafaza koşulları
  • Gıda kaynaklı hastalıklar
  • Zoonotik hastalıklar
  • Mutfak kuralları
  • Zehirlenmeler, mikroorganizmalar
  • Gıda Ve Su Sektöründe Bulaşıcı Hastalıklar
  • Gıda Ve Su Sektöründe Bulaşıcı Hastalıklara Yönelik Koruyucu Yaklaşımlar
  • Hijyen Eğitimine İlişkin Yasal Durum

Hususlarına dair bilmesi, yapması ve uygulaması gereken bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlamak

HELAL AKREDİTESYON KURUMU yetkisi kapsamında Helal Sertifikası ve detaylı bilgi talepleriniz için lütfen helal belgelendirme ön başvurusu yapınız.

HEMEN BAŞVUR

 

Meyem - Yetkili Mesleki Yeterlilik Merkezi ve Belgelendirme Kuruluşudur