Helal gıda sertifikasyonu, OIC/SMIIC 1:2019 Helal Gıda İçin Genel Gereklilikler Satndardına uygun olarak üretilen veya işlenen gıda ürünlerinin belgelendirilmesini sağlar. Ülkemizde 7060 sayılı kanun uyarınca helal gıda üretimi Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş bir kurum tarafından yapılacak tetkik ile sertifikalandırılmak zorundadır. Ayrıca birçok ülkede, ihraç edilen ürünlerin helal gıda sertifikasına sahip olması yasal zorunluluktur.
Bu kapsamda gıda hammaddesi, gıda ambalajı, gıda katkı maddesi, gıda depolama, lojistik, yemek üretimi ve sunumu, konaklama ve turizm, gıda işleme gibi birçok üretim ve hizmet sektörü belgelendirme kapsamında yer alan sektörlerdir. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalar ürünlerini ve hizmetlerini helal olarak etiketlemek için Helal Akreditasyon Kurumu tarafından yetkilendirilen bir kuruluştan helal sertifikası alırlar.
HELAL GIDA ADAY TEKNİK TETKİKÇİSİ |
|||||||||||
Mesleki Yetkinlik Biriminin Adı |
Helal Gida Aday Teknik Tetkikçisi |
||||||||||
Helal Gıda Aday Teknik Tetkikçisi Meslek Tanımı |
Tetkik ekibi lideri veya bir tetkikçinin yönlendirmesi ve rehberliğinde, denetim standartlarında öngörülen maddelerin uygunluğunu, bağımsız denetim tekniklerini uygulayarak tetkik eden ve elde ettiği bulguları rapora dönüştürerek ifade eden nitelikli kişidir. |
||||||||||
Başvuru İçin Mezuniyet Şartları |
Helal Gıda Aday Teknik Tetkikçisi yetkinlik birimine başvuracak adayların aşağıdaki şartlardan birini sağlaması gerekmektedir. a. Helal Gıda Aday Teknik Tetkikçisi yetkinlik birimine başvuracak adaylar asgari düzeyde yükseköğrenim veya yetkili merciler tarafından yükseköğrenime denk sayılan aşağıdaki programlardan mezuniyet veya bu programlara devam ediyor olması gerekir. Gıda Mühendisliği, Gıda Teknisyeni, Gıda Teknikeri, Gıda Teknoloğu, Veteriner Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya (Kimyager) ve Biyoloji (Biyolog) bölümleri, Ziraat Fakültelerinin Gıda ve Zootekni ile ilgili bölümleri, Mühendislik Fakültelerinin gıda ile ilgili bölümleri, Su ürünleri Mühendisliği. b. Gıda sektörüne yönelik en az 7 (yedi) yıllık laboratuvar/muayene/ürün belgelendirme/yönetim sistemi kurulması ve/veya işletilmesi tecrübesine sahip adaylar en az ön lisans mezunu olmak şartı ile eğitim aldıkları/mezun oldukları bölüme bakılmaksızın başvuruda bulunabilirler. Bu madde kapsamında çalışma alanı ve tecrübe şartlarına ilişkin muhteviyat aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.
|
||||||||||
Başvuru İçin Eğitim ön Şartları |
1. OIC/SMIIC Helal Standartları ve Kılavuzları Eğitimi 1.a) OIC/SMIIC 2:2019 Temel Eğitimi* 1.b) OIC/SMIIC 1:2019 Temel Eğitimi **
2. ISO 19011’e veya başka bir ulusal/uluslararası yönetim sistemi standardına bağlı olarak alınmış, iç tetkik temel eğitimi*** (örneğin ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi İç Tetkik Eğitimi gibi.)
3. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardı güncel versiyonu temel eğitimi*** ( ISO 22000, FSSC vb.)
*Yalnızca OIC/SMIIC veya Helal Akreditasyon Kurumu tarafından düzenlenen OIC/SMIIC 2:2019 Temel Eğitimi geçerli kabul edilmektedir. **Yalnızca Helal Akreditasyon Kurumu veya Helal Akreditasyon Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir PBK tarafından düzenlenen OIC/SMIIC eğitimleri geçerli kabul edilmektedir. ***Yalnızca Eğitmenin ilgili standartta baş denetçi olması şartı ile eğitimler geçerli kabul edilmektedir.
|
||||||||||
Başvuru İçin Saha Tecrübesi Şartları |
Hususi bir tecrübe şartı aranmaz.
|
||||||||||
İlk Belgelendirme, Kapsam Genişletme ve Daraltma, Yenileme ve Geçiş, Askıya Alma ve Geri çekme Şartları |
İlk belgelendirme adayın belge kararı verilmesi sonrasında gerçekleştirilir. Belge geçiş şartlarını sağlayan Helal Gıda Aday Teknik Tetkikçisi adaylarının, belge geçerlilik süresi olan 36 ay içerisinde başvurması ve gerekli şartları sağlaması durumunda Helal Gıda Teknik Tetkikçi olarak belge geçişi sağlanır. Adayın belge geçiş için, aşağıda tanımlı olan Profesyonel Gelişimin Doğrulanması şartını sağlaması gerekir. Doğal afet, sağlık mazeretleri vb. özel durumlarda, aday 36 ay sonunda istenen tetkik şartları sağlanamadığı takdirde, adaya 12 ay ek süre tanınır.
1) Belge tanzim tarihinden bu yana geçen 3 yıl içerisindeki tetkik tecrübesinin gösterilmesi: · Gıda güvenliği yönetim sistemi veya ürün/hizmet/proses belgelendirme alanlarından birinde, üçüncü/ikinci/birinci taraf tetkikçisi olarak (veya üçüncü ya da ikinci taraf konumundaki bir baş tetkikçi gözetiminde), en az 3 farklı firma/işletme/birim/süreç üzerinde, asgari 10 adam/gün şartlarını sağlayan tetkik tecrübesine sahip olmak. 2) Profesyonel gelişimin doğrulanması: · Standartlardaki, yasal gerekliliklerdeki ve/veya ilgili sektörel uygulamalardaki yeni unsurları içerecek şekilde 8 saat süreli eğitim almış olmak. Belge geçiş kararı, adayın gerekli şartları yerine getirildiğini inceleyerek onaylayan, değerlendirici ölçütlerini sağlayan bir karar verici tarafından gerçekleştirilir.
Aşağıdaki durumlarda belgelendirme, askıya alınır: · Belgelendirilen kişinin, kendisi ile yapılan belgelendirme sözleşmesine uygun olmayacak şekilde belgelendirme marka/logolarını veya belgeyi hatalı olarak kullandığının tespit edilmesi, · Belgeli kişinin kişisel bilgilerinde değişiklik olması halinde bu bilgileri PBK ya zamanında iletmemesi, Aşağıdaki durumlarda belgelendirme, geri çekilir: · Belgenin, sahibi olan kişi dışında kişilerce kullanılması, · PBK tarafından belirlenen belgelendirme şartlarına uyulmaması, · Belgelendirilen kişinin belgeyi, kapsamda belirtilenden farklı alanlarda, yanıltıcı ve haksız kullanması sonucu, · Belgelendirilen kişinin belge üzerinde tahrifat yapması sonucu,
|
||||||||||
Yazılı Sınav/Vaka Analizi (YS) |
|||||||||||
Yazılı Sınav/Vaka Analizi Sınav Sorularının Kapsadığı Konular şu şekildedir:
• OIC/SMIIC Helal Standartları ve Kılavuzları (OIC/SMIIC 1: 2019, OIC/SMIIC 6: 2020, OIC/SMIIC 24: 2019, ISO 22000)
Genel başarı eşiği olarak yazılı sınav sonucunun %60’ı ile mülakat sonucunun %40’ının toplamının 70 puanı geçmesi esastır.. |
|||||||||||
çoktan Seçmeli Sınav (çSS) |
|||||||||||
çoktan Seçmeli Sınav Sorularının Kapsadığı Konular şu şekildedir: · OIC/SMIIC Helal Standardları ve Kılavuzları (OIC/SMIIC 1: 2019, OIC/SMIIC 6: 2020, OIC/SMIIC 24: 2019, ISO 22000) · ISO 19011 Yönetim Sistemleri Tetkik Kılavuzu · Yasal gereklilikler (5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu, Türk Gıda Kodeksi İlgili Tebliğ ve Yönetmelikler, Gıda İşletmelerinin kayıt ve onay işlemleri, Gıda işletmelerinin hijyen şartları, Numune alma ve analiz değerlendirme) Adayın başarılı olabilmesi için çoktan seçmeli sınavda en az %70 başarı sağlaması esastır. |
|||||||||||
Mülakat Sınavı (MS) |
|||||||||||
Mülakat Sınav Sorularının Kapsadığı Konular şu şekildedir:
· OIC/SMIIC Helal Standardları ve Kılavuzları (OIC/SMIIC 1: 2019, OIC/SMIIC 6: 2020, OIC/SMIIC 24: 2019, ISO 22000) · ISO 19011 Yönetim Sistemleri Tetkik Kılavuzu Genel başarı eşiği olarak yazılı sınav sonucunun %60’ı ile mülakat sonucunun %40’ının toplamının 70 puanı geçmesi esastır. |
|||||||||||
Belgelendirme Programı Kapsamında Düzenlenecek Olan Eğitim İçeriği |
|||||||||||
Adayın aşağıda tanımlanan tüm eğitimleri eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Zorunlu eğitimleri tamamlayan adaylar, sınavlara katılmaya hak kazanırlar. Zorunlu Eğitimler: 1. OIC/SMIIC Helal Standartlarına Göre Belgelendirme Eğitimi [ 12 Saat] · OIC/SMIIC 1:2019, OIC/SMIIC 6:2019, OIC/SMIIC 24:2020 ve ISO 22000 Standartları Belgelendirme Eğitimi. 2. ISO 19011 Yönetim Sistemleri Tetkik Kılavuzu Eğitimi [ 6 saat]: · Tetkik kapsamını belirleyebilme, · İş planlama ve organize edebilme, · Tetkikin gerçekleştirilmesinde zaman planına riayet edebilme, · Tetkik sırasında konuları önem sırasına göre değerlendirebilme, · Mülakat yapma, dinleme, gözlem, doküman, kayıt ve verilerin incelenmesi suretiyle etkin bilgi ve bulgu toplayabilme, · Tetkik için kullanılan numune alma tekniklerinin uygunluğu ve sonuçlarını kavrayabilme, · Toplanan bilgilerin doğruluğunu tayin edebilme, · Tetkik bulgularını ve sonuçlarını desteklemek için toplanan tetkik delillerinin yeterliliğine ve uygunluğuna karar verebilme, · Tetkik bulgu ve sonuçlarının güvenirliğine etki edebilecek faktörleri değerlendirebilme, · Tetkik faaliyetlerini kaydetmek için çalışma dokümanlarını kullanabilme, · Tetkik raporu hazırlayabilme, · Bilgilerin gizlilik ve güvenliğini sağlayabilme, · Kişisel dil becerisi veya bir tercüman vasıtasıyla etkin iletişim kurabilme, 3. Yasal Gereklilikler Eğitimi [6 Saat]: · 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği başta olmak üzere ilgili mevzuat: · Türk Gıda Kodeksine nereden ulaşılabilir? · Türk Gıda Kodeksi nasıl okunmalı: yatay ve dikey kodeks örnekleri · Gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemleri · Gıda işletmelerinin hijyen şartları · Numune alma ve analiz sonuçlarını değerlendirme
|
HELAL AKREDİTESYON KURUMU yetkisi kapsamında Helal Sertifikası ve detaylı bilgi talepleriniz için lütfen helal belgelendirme ön başvurusu yapınız.
Helal Gıda Aday Teknik Tetkikçisi
Helal Gıda Helal Teknik Uzmanı
Helal Gıda Üretim, Servis ve
Depolama Personeli
Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi
Helal Kesim Personeli Kasap
(Büyükbaş Küçükbaş Hayvan Kesimi)
Helal Kesim Personeli Kasap
(Kanatlı Hayvan Kesimi)
Helal Kozmetik Aday Teknik Tetkikçisi
Helal Kozmetik Teknik Tetkikçisi
Helal Turizm Aday Teknik Tetkikçisi
Helal Akreditasyon Kurumu Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu
MEYEM Belgelendirme tarafından belgelendirilmiş firmalara ilişkin
sorgulamalarınız için lütfen aşagıdaki bilgileri eksiksiz doldurunuz.