Helal gıda sertifikasyonu, OIC/SMIIC 1:2019 Helal Gıda İçin Genel Gereklilikler Satndardına uygun olarak üretilen veya işlenen gıda ürünlerinin belgelendirilmesini sağlar. Ülkemizde 7060 sayılı kanun uyarınca helal gıda üretimi Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş bir kurum tarafından yapılacak tetkik ile sertifikalandırılmak zorundadır. Ayrıca birçok ülkede, ihraç edilen ürünlerin helal gıda sertifikasına sahip olması yasal zorunluluktur.
Bu kapsamda gıda hammaddesi, gıda ambalajı, gıda katkı maddesi, gıda depolama, lojistik, yemek üretimi ve sunumu, konaklama ve turizm, gıda işleme gibi birçok üretim ve hizmet sektörü belgelendirme kapsamında yer alan sektörlerdir. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalar ürünlerini ve hizmetlerini helal olarak etiketlemek için Helal Akreditasyon Kurumu tarafından yetkilendirilen bir kuruluştan helal sertifikası alırlar.
HELAL GIDA ADAY TEKNİK TETKİKÇİSİ |
|||||||||||
Mesleki Yetkinlik Biriminin Adı |
Helal Gida Aday Teknik Tetkikçisi |
||||||||||
Helal Gıda Aday Teknik Tetkikçisi Meslek Tanımı |
Tetkik ekibi lideri veya bir tetkikçinin yönlendirmesi ve rehberliğinde, denetim standartlarında öngörülen maddelerin uygunluğunu, bağımsız denetim tekniklerini uygulayarak tetkik eden ve elde ettiği bulguları rapora dönüştürerek ifade eden nitelikli kişidir. |
||||||||||
Başvuru İçin Mezuniyet Şartları |
Helal Gıda Aday Teknik Tetkikçisi yetkinlik birimine başvuracak adayların aşağıdaki şartlardan birini sağlaması gerekmektedir. a. Helal Gıda Aday Teknik Tetkikçisi yetkinlik birimine başvuracak adaylar asgari düzeyde yükseköğrenim veya yetkili merciler tarafından yükseköğrenime denk sayılan aşağıdaki programlardan mezuniyet veya bu programlara devam ediyor olması gerekir. Gıda Mühendisliği, Gıda Teknisyeni, Gıda Teknikeri, Gıda Teknoloğu, Veteriner Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya (Kimyager) ve Biyoloji (Biyolog) bölümleri, Ziraat Fakültelerinin Gıda ve Zootekni ile ilgili bölümleri, Mühendislik Fakültelerinin gıda ile ilgili bölümleri, Su ürünleri Mühendisliği. b. Gıda sektörüne yönelik en az 7 (yedi) yıllık laboratuvar/muayene/ürün belgelendirme/yönetim sistemi kurulması ve/veya işletilmesi tecrübesine sahip adaylar en az ön lisans mezunu olmak şartı ile eğitim aldıkları/mezun oldukları bölüme bakılmaksızın başvuruda bulunabilirler. Bu madde kapsamında çalışma alanı ve tecrübe şartlarına ilişkin muhteviyat aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.
|
||||||||||
Başvuru İçin Eğitim ön Şartları |
1. OIC/SMIIC Helal Standartları ve Kılavuzları Eğitimi 1.a) OIC/SMIIC 2:2019 Temel Eğitimi* 1.b) OIC/SMIIC 1:2019 Temel Eğitimi **
2. ISO 19011’e veya başka bir ulusal/uluslararası yönetim sistemi standardına bağlı olarak alınmış, iç tetkik temel eğitimi*** (örneğin ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi İç Tetkik Eğitimi gibi.)
3. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardı güncel versiyonu temel eğitimi*** ( ISO 22000, FSSC vb.)
*Yalnızca OIC/SMIIC veya Helal Akreditasyon Kurumu tarafından düzenlenen OIC/SMIIC 2:2019 Temel Eğitimi geçerli kabul edilmektedir. **Yalnızca Helal Akreditasyon Kurumu veya Helal Akreditasyon Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir PBK tarafından düzenlenen OIC/SMIIC eğitimleri geçerli kabul edilmektedir. ***Yalnızca Eğitmenin ilgili standartta baş denetçi olması şartı ile eğitimler geçerli kabul edilmektedir.
|
||||||||||
Başvuru İçin Saha Tecrübesi Şartları |
Hususi bir tecrübe şartı aranmaz.
|
HELAL AKREDİTESYON KURUMU yetkisi kapsamında Helal Sertifikası ve detaylı bilgi talepleriniz için lütfen helal belgelendirme ön başvurusu yapınız.
Helal Kesim Personeli Kasap
(Büyükbaş Küçükbaş Hayvan Kesimi)
Helal Kesim Personeli Kasap
(Kanatlı Hayvan Kesimi)
Helal Kesim Kasap Reyon Görevlisi
Helal Gıda Üretim, Servis ve
Depolama Personeli
Helal Gıda Aday Teknik Tetkikçisi
Helal Kozmetik Aday Teknik Tetkikçisi
Helal Kozmetik Teknik Tetkikçisi
Helal Turizm Aday Teknik Tetkikçisi
Helal Turizm Teknik Tetkikçisi
Helal Akreditasyon Kurumu Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu
MEYEM Belgelendirme tarafından belgelendirilmiş firmalara ilişkin
sorgulamalarınız için lütfen aşagıdaki bilgileri eksiksiz doldurunuz.