Mesleki Yeterlilik Merkezi Logosu  Türkak Logosu

Endüstriyel Taşımacı Mesleki Yeterlilik Belgesi

Endüstriyel Taşımacı Mesleki Yeterlilik Belgesi
Ana Sayfa Hizmetlerimiz / Personel Belgelendirme Endüstriyel Taşımacı Mesleki Yeterlilik Belgesi
Meyem - Hizmetlerimiz / Personel Belgelendirme Hizmetimiz

ENDÜSTRİYEL TAŞIMACI MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

ENDÜSTRİYEL TAŞIMACI MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

Endüstriyel Taşımacı Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu:

Resmî Gazete 9 Nisan 2021 CUMA günü Sayı: 31449 tebliği ile, Endüstriyel Taşımacı mesleki Yeterlilik belgesi adı altında Forklift kullanımı, Elektrikli Transpalet kullanımı, Elektrikli İstif Makinesi kullanımı, çekici Kullanımı, Sapancılık yapan kişilere Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda aşağıdaki mesleklerde çalışanlar Endüstriyel Taşımacı MYK belgesi sahibi olmalıdır;

  • Forklift Operatörü MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi
  • Elektrikli Transpalet Operatörü MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi
  • Elektrikli İstif Makinesi Operatörü MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi
  • çekici Operatörü MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi
  • Sapancı MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi

Operatörlük Belgesi Sahibi Kişilerde Mesleki Yeterlilik Belgesi Almalı Mı?

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu mesleklerde, operatörlük belgesine sahip olmak MYK belgesine sahip olma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bu durum ilgili yasal düzenlemelerde düzenlenerek yasal güvence altına alınmıştır. Bu kapsamda örneğin Forklift operatörü belgesine sahip bir çalışan, Forklift Operatörü Mesleki Yeterlilik Belgesine de sahip olmak zorundadır. Ayrıca Karayolları Trafik Kanununun 42’nci maddesince düzenlenen Forklift Operatörlük Belgesi “ne sahip olmak, Forklift Operatörü Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarına başvurabilmenin ön şartıdır.

Bilgilendirme Başvurusu Yapınız

Endüstriyel Taşımacı Kimdir?

Endüstriyel Taşımacı, kalite standartlarına uygun olarak iş sağlığı, güvenliği ve çevre koruma tedbirlerini uygulayarak çeşitli tipteki forkliftleri, elektrikli transpaletleri, elektrikli istif makineleri ve endüstriyel çekicileri kullanarak taşıma işlemlerini gerçekleştiren nitelikli bir profesyoneldir. Endüstriyel Taşımacı, malzemeleri güvenli bir şekilde kaldırarak, taşıyarak ve belirlenen konumuna yerleştirerek yükün zarar görmemesini, çevresine zarar vermemesini sağlar. Endüstriyel Taşımacı,  istifleme, itme-çekme ve tehlikeli maddelerin taşınması gibi zorlu faaliyetleri de başarıyla gerçekleştiren deneyimli bir uzmandır.

 KAPSAM

Endüstriyel Taşımacı (Seviye 3) Ulusal Yeterliliği kapsamında gerçekleştirilecek belgelendirme faaliyetlerini kapsar. Belgelendirme kapsamında A1 zorunlu yeterlilik birimi ve B1, B2, B3, B4, B5 seçmeli yeterlilik birimleri yer almaktadır. Aday yaptığı mesleğe uygun olarak seçmeli birimlerden istediği mesleği seçerek bu meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olur.

 Yeterlilik Birimleri

A1: İş Sağlığı ve Güvenliği ve çevre Koruma
B1: Endüstriyel Forklift Kullanımı
B2: Endüstriyel Elektrikli Transpalet Kullanımı
B3: Endüstriyel Elektrikli İstif Makinesi Kullanımı
B4: Endüstriyel çekici Kullanımı
B5: Sapancılık Kullanımı

 Endüstriyel Taşımacı Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavına Giriş Şartları

  • B1 biriminde belge almak isteyen adayın, Forklift için “Karayolları Trafik Kanununun 42’nci maddesince düzenlenen Operatörlük Belgesi “ne sahip olması gerekmektedir.
  • B2 biriminde belge almak isteyen adayın, Elektrikli Transpalet için “Karayolları Trafik Kanununun 42’nci maddesince düzenlenen Operatörlük Belgesi “ne sahip olması gerekmektedir.
  • B3 birimlerinde adayın sınavına katılım sağlayacağı yeterlilik birimlerinde tanımlı öğrenme çıktılarını/kazanımlarını içeren bir eğitim programını başarıyla tamamladığını ya da en az 2 yıl ilgili mesleği icra ettiğini belgelendirmesi gerekmektedir.
  • B4 biriminde adayın, Endüstriyel – çekici (çekme Araçları Makineleri) Kullanımı için “Karayolları Trafik Kanununun 42’nci maddesince düzenlenen Operatörlük Belgesi “ne sahip olması gerekmektedir. 

BAŞVURU EVRAKLARI

1) Başvuru Formu,
2) Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu.
3) Adayın başvuru şartlarını taşıdığını gösterir belgeler,

Sınav Süreci Nasıl Gerçekleştirilir?

Teorik Sınav Süreci

Teorik sınavda adaya sınava girdiği operatörlük mesleğinden 4 seçenekli çoktan seçmeli sorular yöneltilir.  Her soru eşit puana sahiptir. Sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Adayın başarılı sayılması için en az % 60 başarı sağlaması gerekir. Değerlendirme doğru cevaplar üzerinden yapılır.

Performans Sınav Süreci

Performans sınavında adayın sınava girdiği operatörlük mesleği ile ilgili bir uygulamayı %80 oranında bir başarı ile gerçekleştirmesi beklenir.  Performansa dayalı sınav gerçek çalışma şartları ortamında gerçekleştirilir.

Bilgilendirme Başvurusu Yapınız

 

Meyem - Yetkili Mesleki Yeterlilik Merkezi ve Belgelendirme Kuruluşudur