Mesleki Eğitim Belgesi Nedir?
Mesleki Eğitim Belgesi, çalışanların bir mesleki eğitim sürecini başarıyla tamamladığını ve belirli bir mesleki yeterliliğe sahip olduğunu kanıtlayan resmi bir belgedir. Mesleki Eğitim Belgesi, çoğunlukla, 6331 sayılı yasanın yükümlülüklerini yerine getirmek amacı ile çalışanların ilgili meslekte istenen bilgi ve becerilere sahip olduğunu belgelemek amacıyla düzenlenir.Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki eğitim belgesi almak, çalışanların hem kendi güvenliklerini hem de iş yerindeki diğer bireylerin güvenliğini sağlamak adına kritik bir adımdır. Bu süreç, iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun olarak, çalışanların mesleki yeterliliklerini artırır ve iş kazalarının önlenmesine katkıda bulunur.
Mesleki Eğitim Belgesi Nerden Alınır?
Mesleki eğitim belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı yönetmeliğin 6. Maddesi olan Mesleki Eğitimin Belgelendirilmesi maddesinde, çalışanların hangi yöntem ve kurumlarca belgelendirilebileceği açıkça tanımlanmıştır.
Kuruluşumuz Meyem Belgelendirme ilgili yönetmelik doğrultusunda gerçekleştirilen eğitim süreçleri doğrultusunda eğitim faaliyetleri yürütmektedir.
Mesleki Eğitim Belgesi Neden Zorunludur?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, iş sağlığı ve güvenliği konularını düzenleyen bir yasadır. Bu kanun, iş yerlerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli düzenlemeler içermektedir.
6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu'nun 17. Maddesinin 3. fıkrası şu hükmü içermektedir;
(3) Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz.
Bu hüküm doğrultusunda gerekli düzenlemeler için Tehlikeli Ve çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik 13/7/2013 tarihli ve 28706 sayılı Resmî Gazete 'de yayınlanmıştır.
Hangi Mesleklerde Mesleki Eğitim Belgesi Zorunludur?
Madde 4-e) çalışan kullanacağı iş ekipmanı ve işyerine özgü iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini içeren konularda uygulamalı olarak eğitim almalıdır. MADDE 5 – (1-ç) Program sonunda katılanlar için eğitim belgesi düzenlenmelidir. Madde 5-(4) İşveren, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanları işe başlatamaz.
Mesleki Eğitim Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki Eğitim Belgesi almak için öncelikle ilgili eğitim programlarına katılmanız gerekmektedir. Bu eğitimler, alanında uzman eğitmenler tarafından verilir ve genellikle teori ve uygulama derslerini içerir. Eğitim sonrasında başarıyla tamamlayan katılımcılara mesleki eğitim belgesi verilir.
Tehlikeli ve çok Tehlikeli İşlerde Mesleki Eğitim Belgesi
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların, ilgili mesleki yeterlilikleri elde edebilmeleri için belirli eğitim programlarına katılmaları ve bu eğitimleri başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Bu belge, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını kanıtlar.
Mesleki Eğitim Belgesi Eğitim ve Bilgilendirme Talebi;
>
Detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak ve eğitim kayıt işlemleri için bizimle iletişime geçin!
Telefon: +90 530 115 01 44
E-posta: belge@meyem.com.tr
Helal Akreditasyon Kurumu Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu
MEYEM Belgelendirme tarafından belgelendirilmiş firmalara ilişkin
sorgulamalarınız için lütfen aşagıdaki bilgileri eksiksiz doldurunuz.